Mýtus o nezdravých potravinách
Babička říkávala:"Láska prochází žaludkem". Věděla, že strava vyvolává vášně. Vášnivé diskuse, názorové bitvy. Často se potkávám s vyhrocenými výkřiky:"Toto jídlo není zdravé". Jak to vidím se zdravým a nezdravým jídlem?
Jednoznačně nezdravé potraviny jsou potraviny, které jsou staré, zkažené, plné salmonel, plísní, případně promořené chemickými látkami. O jejich nezdravosti se přesvědčíme obvykle v řádech hodin po konzumaci. Všichni jsme to někdy zažili. Tyto potraviny bychom v obchodech, nebo restauracích správně ani neměli potkat. O to se starají hygienici, státní veterinární správa atd..
A pak jsou všechny ostatní potraviny. A žádná potravina z těchto "ostatních" není objektivně "zdravá", nebo "nezdravá". Pokaždé musíme přihlédnout k tomu KDO tu potravinu konzumuje a v jakých SOUVISLOSTECH. Teprve poté můžeme tvrdit, zda ta, či ona potravina je pro daného člověka vhodná, či nevhodná.
Příklad. Celozrnné pečivo. Pro třicátníka v dobré kondici rozhodně dobrá volba. Obsahuje vlákninu, má nižší glykemický index, než bílý rohlík, podpoří motilitu střev. Ale už to nemusí být dobrá volba pro starší paní, která po celozrnném pečivu trpí nadýmáním a nepohodou. Řeknu snad kvůli této paní, že celozrnné pečivo je špatné? Nezdravé? Neřeknu. V danou chvíli jen pro ní není vhodnou potravinou.
Jiný příklad, který vzbuzuje emoce. Mléko. Kravské. Při občasné konzumaci vhodné pro děti. Získají vápník, ještě umí mléko dobře metabolizovat (jejich tělo tvoří laktázu), vyšší glykemický index mléka jim obvykle vadit nemusí. Řekli bychom, že jde o vhodnou občasnou potravinu. Ale na straně druhé si můžeme představit dospělou osobu, která se snaží o redukci hmotnosti. A té mléko rozhodně nedoporučíme. Už jenom s ohledem na přítomnost mléčného cukru - laktózy. Vždy záleží na tom kdo posuzovanou potravinu konzumuje a v jakém kontextu.
Závěr: Neodsuzujme povrchně potraviny, dívejme se spíš na to KOMU, KDY a v jakém MNOŽSTVÍ prospívají. Zjistíte, že svět je pestřejší, než černobílý. A dokonce si i víc pochutnáte na zdánlivě "nezdravých" potravinách a získáte z nich prospěšné látky.
Robert